MAŽŲJŲ UŽGAVĖNĖS ŠEPETOJE

pagal | 2019-03-12

Kanapinis valgyt nori,

Lašininis storas stovi,

Morė meilės pasiilgo,

Jai žiema labai prailgo –

Bijo būti padegta,

Nes jau baigėsi žiema!

Visi kiemai blynais kvepia,

Nes pavasaris ne už kalnų jau slepias…

Agnė Skruzdėliauskaitė

Užgavėnės – žiemos šventė, simbolizuojanti žiemos išvarymą siekiant prisišaukti pavasarį bei žyminti paskutinę žiemos dieną. Šventė žavi liaudiško humoro grožiu ir kūrybingumu. Pagrindiniai šventės simboliai – persirengėliai, kaukės, blynai, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas.

Užgavėnėm pradėjome ruoštis iš anksto, juk reikėjo pasigaminti kaukes, pasidaryti Morę. Mokiniai su džiaugsmu laukė pirmosios pavasario šventės per kurią iki valios galėjo prisidūkti, kiek nori rėkauti ir prisivalgyti blynų. Juk kuo garsiau šauksi, tuo greičiau ateis pavasaris. Užgavėnių išvakarėse su mažaisiais Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos mokiniais ir jų mokytoja padarėme šventės simbolį – Morę.

Išaušusi Užgavėnių diena pasitiko su dideliu vėju –  tai buvo tarsi grumtynės žiemos ir pavasario. Visi mokiniai su nekantrumu laukė šventės. Atėjus laikui pradinių klasių mokiniai rinkosi prie bibliotekos esančioje pievelėje. Renginį pradėjo mokytoja Irena Patinskienė klausinėdama, ko visi čia susirinkome, ką čia veiksime. Visi mokiniai šaukė, kad nori kuo greičiau išvaryti žiemą ir laukia pavasario. Toliau prasidėjo šokiai ir žaidimai. Tradicinių Užgavėnių žaidimų mokė mokytoja Vaida Šveikauskienė. O kaip Užgavėnės be Lašininio ir Kanapinio? Lašininiu tapo vieno mokinuko mama Jūratė Jurgelionienė, o Kanapinis buvo bibliotekininkė Neringa Paukštienė. Susitikus šiems Užgavėnių simboliams prasidėjo kova, kuris stipresnis ir po sunkios kovos nugalėjo Kanapinis.  Galiausiai atėjo laikas sudeginti Morę. Degant jai mokiniai traukė virvę, mušėsi su maišais ir garsiai šaukė, kad būtų išvaryta žiema. Baigiant degti Morei visi rinkomės prie vaišių stalo, kur pagrindinis patiekalas buvo įvairiausi blynai. Taip triukšmingai ir smagiai varėme žiemą Šepetoje.

Irena Patinskienė, jungtinės grupės auklėtoja

Vaida Šveikauskienė, pradinių klasių auklėtoja

Neringa Paukštienė, vyresn. bibliotekininkė

Nuotraukų galerija

Tema: Be kategorijos